2022 Fintek Trendleri
Sadece finans ve blokzinciri alanındaki raporlar bile yapabileceğimin ötesinde. Dolayısıyla artık yorumladıklarımın yanı sıra yetişemediklerimi de bu bültende sizlere sunuyorum.
Herkese Selamlar,
Bültenimiz bir süredir yeniden yapılanma süreci içerisindeydi. Bu yüzden çok fazla yayın fırsatı bulamadım. Bu haftaki bültende konularımız Securitization temelli 2022 Fintech ve Tokenization temelindeki Blokchain trendleri.
Haftalık Gündem
Bu bültenin ana direği olan hem Finans hem de Blockchain derya deniz iki alan. İki alanda üretilen içeriklere yetişmeyi bırakın, içerikleri tasnif etmek bile saatler alabiliyor. Böyle bir durumda da ya üretilen içeriklerin kalitesi düşüyor, ya da salt çeviriye dayalı içerikler ortaya çıkıyor. O yüzden bültenin ilk bölümü daha tüketime açık biçimde post-news anlayışıyla hareket edip derleme yapacak, ikinci kısımda ise daha detaylı inceleme ve içerikler bulunacak. Böylece ne bilinirlik kaygısıyla içerikten taviz vereceğim ne de sebatsızlık ederek özgünlükten. Daha önce de dediğim gibi, bu bülten benim öğrenme yolculuğum; Türkiye’de her alan her şeyde uzman, danışman, koç, lider vs. olmak revaçta. Dolayısıyla mevcut kişi ve olaylara takılarak ilerlemek mümkün değil, benim amacım bu bültende insanların ne kadar çok öğrendikçe o kadar çok şey bilmediğinin farkına varabilmesi.
Dünyada en büyük pazar payına sahip olan Tether’in yayınladığı son finansal dökümanda ticari senetlerinde %21’lik bir düşüş gözlendi. Bastıkları tüm Tether’lerin karşılıklarının saklandığını ifade eden Tether, bu karşılıkların %65’lik kısmının para piyasası enstrümanlarıyla korunduğunu söylemişti. Daha önce var olduğunu iddia ettiği karşılıkların olmayışı nedeniyle 41 Milyon $ ceza alan Tether’in, bu raporla birlikte, bastığı paraların sadece %3’ünün nakit karşılığının olduğu ortaya çıktı. (Decrypt)
The Block’ta yer alan habere göre LUNA kendi ağının merkeziyetsiz stabil parası olan UST’ye BTC cinsinden bir Forex rezervi oluşturmak için 1 Milyar $’lık para topladı. UST ağında basılan her bir stabil coin için bir LUNA yakılıyor. Dolayısıyla deflatif bir mekanizma var, olası bir sert düşüşte UST’ye çevrilip LUNA yakılmasına neden olacak işlemler için imdat valfi olacak.
Hindistan Reklam Standartları Konseyi (ASCI), mevcut reklamların kripto varlıklara dair riskleri yeterince vurgulamaması nedeniyle bir kripto varlık reklamları rehberi yayınladı. Tüm sanal dijital varlık ürünleri ve borsaları, "Kripto ürünleri ve NFT'ler düzenlemeye tabi değildir ve son derece riskli olabilir. Bu tür işlemlerden kaynaklanan herhangi bir kayıp için düzenleyici bir makam olmayabilir.” ibaresini içeren sorumluluk reddine reklamlarda yer verecek. Ayrıca reklamlarda kripto varlıklar için menkul kıymet, para birimi ya da mevduat gibi ibareler kullanılamayacak.
Coinbase, Gemini ve Robinhood’un da aralarında bulunduğu 18 finansal kuruluş AML standartlarına uygunluk konusunda işbirliği yapmak üzere ortak bir platform kuracak. “Travel Rule” denen ve paranın dolaşımına ilişkin hangi verilerin otorilerle paylaşılacağını belirleyen regülasyona uyumluluk konusunda işbirliği yapacaklar. TRUST (Travel Rule Universal Solution Technology) adını alan kurum dağıtık sistemlerde işleyen platform gerekli verileri P2P biçimde paylaşacak. (Bloomberg)
2022 Fintek Trendleri
Digital Horizon 2022 yılında finansal teknoloji sektör trendlerinin neler olacağına ilişkin bir rapor yayınladı.
7 temel fintek dikeyi var:
Democratization of private assets
Products for the solo-entrepreneurs
Fintech for open ecosystems
Post-big data era
Tokenization of real-world assets
Payments in metaverses
Green fintech
2’si özellikle dikkatimi çekti:
1. Democratization of private assets
Girişimlerin birçoğu hızlı büyümeye odaklı. Bu yüzden aldıkları yatırımla harcamalarını finanse edip kar odaklı davranmıyor. Dolayısıyla kar odaklı FAVÖK yaklaşımlara sahip halka arz mekanizmaları da pek gündemde değil. Bu sorunu çözmek adına belli başlı platformlar oluşturulmuş.
Carta: Halka arz edilmemiş şirket paylarının alım satımının yapıldığı bir platform
Vauban: Küçük boyutlu bir vc oluşturmanız için altyapı sağlıyor
Pipe, Capchase: Bu platformlar SaaS girişimlerinin recurring revenuelerini securitize etmesi ya da vadesi gelmeden tahsil edilmesini sağlıyor.
Tokenization
Pandeminin beraberinde getirdiği ekonomik darboğazı çözmek için ihtiyaç duyulan fonu konvansiyonel finans sağlayamadı. Dijital endüstriler bu sorunlarını ilk maddedeki örneklerle çözerken reel sektörün reel varlıkları önce menkul kıymet haline getirmesi gerekti (securitization). Mülkiyet ve telif haklarının dijitalleştirilmesi, satılabilen, satın alınabilen ve bölünebilen yeni varlık sınıfları oluşturdu. Aynı zamanda, DLT (dağıtılmış defter teknolojisi), işlemin tüm taraflarına doğrulanmış, güncel bilgilere gerçek zamanlı erişim verdi. Böylece, varlıkların menkul kıymetleştirilmesi, fon toplama ile ilgili süreçlerin şeffaflığını ve güvenliğini arttırdı.
Örnek fintech girişimleri:
Ivno: Corda blok zincirindeki varlıkları tokenize etmek için yazılım sağlayan girişim, 2021'de Amerikan şirketi R3 tarafından satın alındı.
Untangled Finance, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, kısa vadeli işletme sermayesi, tedarik zinciri finansmanı alacakları ve yeşil tahviller için yüksek getirili alternatif kredileri jetonlaştırıyor.
Symbiont: Varlığa Dayalı Menkul Kıymet haline getirilen borçların tokenizasyonunu sağlayan bir DLT platformu.
Raporun tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.
Bu haftalık bu kadar.
Yorumlarınız bana değer katıyor. Lütfen esirgemeyin. Sevdiklerinize de bir iyilik yapıp onlara Bankasız Toplum’u tanıtabilirsiniz.
Ben raporun son satırlarını kaleme alırken Rusya Ukrayna saldırılarına başlamıştı. Umarım barışın hakim, gerginliğin düşük olduğu bir hafta olur. Haftaya görüşmek üzere,
Ekmel
sizinle nasil iletişime geçebilirim üniversite sinavina girdim odtü iktisat tercihi yaptim ekonomi bölümü hakkında sormak istediklerim var yardımcı olursaniz sevinirim